Städa miljövänligt

Gör något för miljön varje gång du dammsuger eller städar

Om du dammsuger med en miljövänlig dammsugare bidrar du till att minska koldioxidutsläppen rejält och sparar energi. Att välja en dammsugare med så hög motoreffekt som möjligt är lite som att välja en bil som drar så mycket bensin som möjligt.

Välj miljömärkt

Vissa komponenter i kemiska produkter orsakar problem i naturen genom att vara svårnedbrytbara. De kan vara giftiga för vattenlevande organismer och störa kemiska och biologiska processer i avloppsreningsverken. Välj miljömärkta rengöringsmedel så bidrar du medvetet till en bättre miljö.

Bra för miljön

Använd milt handdiskmedel eller allrengöringsmedel vid normal rengöring. Komplettera med såpa till allrengöring och rengöring av golv och ugn. Citronsyra eller ättikssprit löser kalkbeläggningar i till exempel kaffebryggare.

Lämna in gamla produkter

Gör en utrensning i ditt städskåp och lämna in gamla kemikalier som inte är miljömärkta till kommunens uppsamlingsplats för farligt avfall.

Gör rent utan rengöringsmedel

Smutsen fastnar lätt på en microfibertrasa – utan rengörings medel. Ska du torka av matbord, diskbänkar, golv eller fönster, fuktar du trasan eller moppen med enbart vatten. Minitrådarna absorberar och löser upp smutsen med hjälp av vattnet. Smutsen sugs in i hålrummen mellan microfibrerna. När du dammtorkar möbler eller golv hjälper den statiska effekten till.

Stilren städning

Undersökningar visar att hela fyra av tio svenskar låter dammsugaren stå framme under veckan. 50 procent av alla hushåll ställer bara undan dammsugaren när de har gäster.

Några tips för en allergivänlig städning

Vi tillbringar alltmer tid inomhus – och där är luften överraskande nog ofta två till fem gånger så förorenad som utomhusluften. Detta är ett problem för allergiker men även för barn och äldre, som är känsliga för damm, allergener från katter och hundar, pollen och mögelsporer.

Hygien-­filter ger hälsosammare hem

Om din dammsugare har ett Hygien-filter blir ditt hem hälsosammare. Partiklar som sugs upp av dammsugaren filtreras effektivt bort av ett filter. En dammfri miljö gör ditt hem fräscht och rent och ger hela familjen en renare luft att andas. Detta är speciellt viktigt för allergiker men även klokt ur ett förebyggande syfte. Genom att rena luften från dammsugaren, minskar du risken för allergiska reaktioner.

Tips!

Tänk på att välja en dammsugare som är tyst. Det är också bra för miljön.

Visste du att…

under de senaste 50 åren har förekomsten av allergi och astma fördubblats eller tredubblats var tionde år. I Västeuropa beräknas 40 procent av barnen ha någon form av allergi.