Roligare(!) städning

Städtips för roligare städning

Tillhör du dem som mutar, motiverar med belöning, dem som utdelar klara order eller dem som arbetar med list för att engagera hela familjen i städningen? För att få hjälp av familjens minsta och mellanstora barn, och i vissa fall även vuxna, kan det behövas en klar indelning och rätt förutsättningar. Här är några förslag.

Lyssna på en bok

Med en bra ljudbok i lurarna blir städningen kanske inte en ren njutning, men i alla fall betydligt intressantare. Kanske till och med så spännande att du och resten av familjen vill fortsätta en timme till.

Musik

Sätt på låtar som du verkligen gillar och låt musiken ge dig kraft och energi till de där extra städinsatserna.

Tips!

Ställ en tvättkorg i varje sovrum. På så vis hamnar aldrig smutstvätt på golvet. Ren tvätt läggs eller hängs in i garderoben varje dag.

Tips!

Gör ett städschema och sätt upp det på kylskåpet. Där fyller du i allas namn och deras ansvarsområde, till exempel ett eller flera specifika rum per person.

Dammsugare på matta

Vad klarar barnen?

Plocka upp saker och stoppa tvätt i tvättkorgen klarar de flesta, även små barn. Med hjälp av lite lekfullhet kan till och med en femåring klara av att dammsuga och plocka undan i sitt eget rum. Att sortera tvätt och lägga in i garderoben behöver många barn hjälp med, i alla fall upp till nioårsåldern. Från elvaårsåldern och långt upp i tonåren bör städning ske under visst överinseende.

Belöning

Koppla väl genomförd städning till lite extra skärmtid eller en insats för att få vecko- eller månadspeng.

Lagindelning

Dela in familjen så att en vuxen och ett barn eller en tonåring städar allmänna utrymmen tillsammans varannan vecka. Låt var och en städa sina egna utrymmen.

Kul!

Låt barnen spela hockey med mirakeltrasor eller gamla kasserade sockor trädda på klubborna. Golven blir både dammfria och polerade på samma gång.

Tips!

Stäng helt sonika dörren till tonårsrummet när du väntar gäster eller när rummet börjar se för kaotiskt ut.

Tips!

Investera i smarta förvaringsmöbler för varje rum. Gärna lådor, skåp samt bokhyllor som man kan stänga. Det gör det enklare för barnen att själva stuva undan sakerna.