Riktig storstädning

Stora guiden till en riktig storstädning

En rejäl storstädning, med mattpiskning, dammsugning, damning och golvtorkning, behöver du som mest göra var fjortonde dag. Är du superbra på att snabbstäda på helgerna kanske det räcker med en gång per kvartal. Avsätt två timmar – du bränner cirka 700 kalorier och får på köpet ett mysigare hem.

Golv

Börja med att dammsuga. Fukttorka sedan alla trä-, plast- och stengolv med ren mopp, varmt vatten, såpa eller rengöringsmedel och skura bort alla fläckar. Börja med mindre smutsiga rum, till exempel sovrummet. Avsluta med badrum och kök.

Polish på plasten

Plastgolv behöver normalt ingen polish, men kan poleras om de blir repiga eller matta.

Trägolvets finish

Lackade trägolv städas med så torra metoder som möjligt. Oljade trägolv måste underhållas regelbundet med ny olja så att inte golvet torkar ut. Torka upp vattnet ordentligt, annars kan det kan orsaka skador på golvet.

Dammsug mattan

En mattas livslängd beror på hur du sköter den. Dammsug mattan minst en gång per vecka och häng ut den för vädring någon gång per år.

Bli av med aggressionerna!

Att piska mattor är nästan lika effektivt som ett träningspass för att bli av med aggressioner och uppdämd energi. I de flesta områden finns särskilda mattpiskställ där du kan piska dina mattor.

Tips!

Skor med gummiklackar inomhus kan ge fula svarta märken på golven. Du tar enkelt bort dem med ett vanligt suddgummi.

Kök

Börja med att diska och plocka undan på diskbänken. Torka av spis, diskbänk och andra ytor med köksspray och disktrasa. Torka av smutsiga skåpluckor med såpa och disktrasa. Torka av insidan av kylskåp och mikrovågsugn med vanligt diskmedel eller såpa. Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten.

Tips!

Dammsug kökslådorna: Använd lilla borsten på dammsugaren till att göra rent i besticklådor och andra kökslådor.

Frosta av

Glöm inte frosta av kyl och frys regelbundet och vid behov. Har du inte automatisk avfrostning – frosta av när frostlagret är 3–5 mm tjockt. Tag ut fryslådorna med matvarorna. Lossa avrinningsrännan från sitt viloläge och ställ nedersta fryslådan under den för att samla upp vattnet. Skrapa försiktigt bort isen med en trä eller plastskrapa när den börjat tina (vassa föremål kan skada inredningen). Torka av insidan med fuktig, ren disktrasa och vanligt diskmedel och sätt tillbaka avrinningsrännan. Dra fram kyl och frys och rengör bakom. Starta skåpet på nytt och lägg in varorna.

Tips:

Avfrostningen går fortare om skålar med varmt (ej kokande) vatten ställs in i frysen.

OBS! Använd aldrig hårtork eller andra värmeapparater för att påskynda avfrostningen. Värmen kan skada plasten i skåpet. Det kan komma fukt i elapparaten, vilket kan göra den strömförande.

Tvätta disktrasan i tvättmaskinen

Byt kökshandduken, den tvättas ren i 60°. Byt disktrasa minst en gång per vecka. Tvätta den i tvättmaskinen så kan den återanvändas många gånger.

Snygga blanka ytor

Rostfria ytor blir snabbt fria från fingeravtryck om du tar en trasa med ett par droppar koncentrerat diskmedel och drar över ytan. Eftertorka med en torr trasa.

Ren mikro i ett nafs

En smutsig mikrovågsugn blir snabbt fräsch om du ställer in en skål med kranvatten och några skivor citron. Kör i ca 30 sekunder, sedan är det lätt att torka bort gamla matrester.

Fräsch ugn

Om du inte har en självrengörande ugn med pyrolys kan du fixa ugnsrent med vanlig såpa. Gnid insidan av ugnen med såpa, värm till 100 grader och vänta cirka 10 minuter innan du stänger av ugnen. Låt svalna. Nu är den lätt att torka ur.

Sovrum

För att få ett fräscht sovrum gäller ledorden dammsuga och tvätta. Tvätta sängöverkasten vid behov eller skaka dem ute i friska luften. Gör likadant med kuddar, täcken, madrasskydd och madrassöverdrag.

Torka av

Torka av sängborden. Svep med fuktig trasa över karmar, fasta hyllor och lister. När du ändå håller på – torka av smutsiga väggar och garderobsdörrar. Använd en ren disktrasa eller bomullstrasa med varmt vatten och lite såpa.

Glöm inte …

att dammsuga under soffdynorna och sängmadrassen!

Skaka dina kuddar då och då

Tyg suger åt sig damm och kvalster – skaka av dem i friska luften då och då. Eller använd möbelmunstycket på dammsugaren som passar för textilier.

Rengör lamporna då och då

Ta ner taklamporna och skölj eller torka av lamporna inuti med disktrasa. Efter sommaren brukar lampskärmarna vara fulla av döda småkryp som sökt sig till ljuset.

Fönster

Fönstertvätt behöver du bara göra några gånger per år. Det syns tydligt när det är dags, till exempel när vårsolen skiner in.

Fram med svamp, fönsterskrapa, allduk eller disktrasa och en handduk. Blanda till en lösning av varmt vatten och diskmedel. Börja med fönstrets utsidor. Löddra in med svampen. Dra sedan med fönsterskrapan från sida till sida i sköna svepande rörelser. Torka av skrapan och fönsterkarmen med ren handduk. Om fönstret öppnas inåt kan du lägga tidningar på golvet för att fånga upp droppet. Öppna fönstren på mitten så att du kommer åt att rengöra även insidorna av glaset.

Missa inte persiennen

Dammsug (med lilla borsten) och torka av dina persienner. Det brukar vara en detalj man missar och de kan vara rejält smutsiga.

Hallen

Hallen är det första intryck gästerna får av ditt hem. Plocka undan skor och jackor som du inte använder just nu.

Stoppa smutsen utanför!

En fotskrapa med borste och ett skrapgaller utanför entrédörren minskar risken för att den grova smutsen följer med in.

Skrapa av skorna på mattan

En mjuk matta innanför entrédörren suger upp allt vått och tar hand om sand från skorna.

Tips!

Ser ytterdörren lite sliten ut? Putsa den med lite möbelpolish så får den en ny fräsch lyster.

Badrum

Lägg ner lite extra energi på badrum och toalett. Byt handdukar och töm papperskorgen ofta. Putsa speglar med lite diskmedel eller fönsterspray och en ren hushållsduk eller genom att dra fönsterskrapan över spegeln när du duschat. Smuts och tvålavlagringar i handfat, badkar och dusch får du lätt bort med rengöringsspray och en skursvamp.

Snyggt på golvet

Ha en diskborste, rengöringsmedel och en fönsterskrapa lätt till-gängliga i badrummet för snabbrengöring kring badkar och toalett. Passa på efter dusch eller bad, smutsen lossnar lätt från golvet när det är lite fuktigt i badrummet.

Toarent

Spraya med rengöringsspray under sitsen och torka med toapapper. Häll wc-rengöring i toalettstolen, låt verka en stund, rengör med toaborste. Spola.

Ättika mot fula kranar

Har du kalkavlagringar på kranarna? Vira in kranarna med toalettpapper och dränk in dem med ättika. Låt sitta några timmar och rengör med en borste.

Fixa avloppet

Om avloppet luktar illa kan du koka 2 dl vinäger och hälla ner i handfatet. Låt sedan stå i minst 15 minuter innan du sätter på kranen.

Tips!

Med en tandborste kommer du åt i varenda krök och runt vartenda fäste – även kring kranar, i själva handfatet och vid badkarsavloppet där det ofta bildas beläggningar.