Ovärderliga städtips

Ibland kan det vara så att man inte har så mycket tid att städa, eller lust! Men med rätt teknik och utrustning behöver det inte vara så tråkigt, och går dessutom snabbare. Här kan du läsa tips och trix som gör din städning effektivare och roligare.

Hand som sprutar parfymflaska

15 minuter – Hets

Sug upp de värsta dammråttorna, men strunta i finliret. Finlira kan du gör nästa gång det är dags att städa. Gör en Pippi Långstrump och klipp itu en gammal t-shirt, fukta med ljummet vatten och lite rengöringsmedel och vira fast runt fötterna.

Ett par som diskar

1 timme – Snabbt

Sätt på partymusik på högsta volym för att få välbehövlig energi inför städningen. Samarbeta och dela upp rummen solidariskt (inklusive badrum och kök). Ställ fönstren på vid gavel. Töm soppåse och papperskorgar.

Kvinna som tvättar fönster

3 timmar – Lagom

Sätt på peppande musik. Byt till slappa kläder. Röj undan allt som ligger framme och skräpar. Töm papperskorgar och soppåsar. Överblicka läget och dela upp rummet eller lägenheten i mindre zoner.

Stort och städat vardagsrum

Riktig storstädning

En rejäl storstädning, med mattpiskning, dammsugning, damning och golvtorkning, behöver du som mest göra var fjortonde dag. Är du superbra på att snabbstäda på helgerna kanske det räcker med en gång per kvartal.

Dammsugning av matta med Volta-dammsugare

Välj rätt utrustning

Städning är definitivt en materialsport. Med rätt grejer kan du uträtta storverk. Se över ditt städskåp. Har du rätt basutrustning hemma? Grunden för städningen är en bra dammsugare.

Pojke torkar bord med trasa

Roligare(!) städning

Tillhör du dem som mutar, motiverar med belöning, dem som utdelar klara order eller dem som arbetar med list för att engagera hela familjen i städningen?

En brygga vid en sjö på sommaren

Städa miljövänligt

Gör något för miljön varje gång du dammsuger eller städar. Om du dammsuger med en miljövänlig dammsugare bidrar du till att minska koldioxidutsläppen rejält och sparar energi.